Vieți schimbate în bine: Costel

Vieți schimbate în bine: Costel

Costel are 33 de ani și locuiește într-un sat în județul Ialomița. În martie 2019, a avut un accident de căruță și a devenit utilizator de scaun rulant. A fost foarte dificil pentru el și pentru soția lui să accepte această idee. Sunt încă într-un proces de înțelegere a modului în care Costel poate să aibă o viață independentă și să își reia rolurile – acela de cap al familiei și tată pentru cei doi fii ai lor.

A fost greu pentru Costel să accepte că se va deplasa într-un scaun rulant. Înaninte de accident, muncea din greu ca să-și susțină familia, nu voia să le lipsească nimic și se temea că se va transforma într-o povară. Soția lui, care a fost de față în timpul accidentului, a fost foarte afectată și a decis să facă tot ce stă-n puterea ei ca să aibă grijă de soțul și de copiii săi.

Urmâns sfaturile echipei Motivation din Prahova, Costel a acceptat să participe la o tabără de recuperare activă (la Văratec, jud. Neamț) și la un stagiu de recuperare activă și instruire pentru sănătate și viață independentă în scaun rulant cu durata de două săptămâni (la Buda, jud. Ilfov). Ambele programe au avut rolul de a-l ajuta să înțeleagă mai multe lucruri despre noua sa viață, despre dizabilitate și să-l sprijine să devină cât mai independent. Soția sa a fost alături de el la ambele programe și echipa Motivation a discutat cu ea despre rolul important pe care-l are în a-l sprijini pe Costel, fără a face toate lucrurile în locul lui, și în a-l motiva să devină independent.

O decizie importantă pe care a trebuit să o ia colegii noștri a fost cea legată de recomandarea unui scaun rulant potrivit pentru Costel. Este foarte înalt, iar zona în care locuiește este una cu teren accidentat. Avea nevoie de un scaun rulant potrivit pentru dimensiunile și abilitățile sale, precum și pentru mediul în care avea să-l folosească. Așa că, la început, a primit un scaun rulant stabil, ca să exerseze tehnici de bază în manevrarea scaunului rulant și să recâștige mobilitate.

Apoi, după prima tabără de recuperare activă, la care a participat la doar 4 luni după accident, gradul lui de independență a crescut. Așa se face că, în octombrie, când a participat la programul de recuperare activă de două săptămâni, colegii noștri au recomandat să folosească un scaun rulant mai activ. Modelul la care s-au gândit era potrivit din punct de vedere al dimensiunilor lui Costel, asigura o poziție corectă a picioarelor, având în vedere că e înalt. Cu toate acestea, avea nevoie de ajustări ca să poată fi folosit în siguranță pe terenul accidentat din jurul locuinței lui Costel.   Tehnicienii de scaune rulante Motivation au schimbat roțile din față cu unele de dimensiuni mai mari, care fac mai ușoare trecerie peste denivelări și pietriș. Scaunul rulant este mai ușor, așa că e mai simplu pentru Costel să îl folosească mai mult și să pracurgă distanțe mai lungi. Mulțumită abilităților de viață independentă câștigate la programele Motivation, are acum mai multă încredere să se implice în activități casnice. Scopul lui e să devină cât mai independent și să o ajute pe soția lui, atât cu treburile casei, cât și în îngrijirea copiilor.  Se bucură că poate să o întâmpine cu o cafea bună, când ea se întoarce de la școală, unde-i lasă pe copii. Acum, are mai multă încredere să facă singur transferul în și din scaunul rulant și alte activități.

 

Call Now Button