Risc mai mic de complicații medicale pentru 55 de utilizatori de scaune rulante dupa Caravanele pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor

Risc mai mic de complicații medicale pentru 55 de utilizatori de scaune rulante dupa Caravanele pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor

55 de persoane cu dizabilități locomotorii au participat la Caravanele pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor persoanelor în scaune rulante. Evenimentele au fost organizate de Fundația Motivation România cu sprijinul Societății CONPET S.A., în Zvoriștea, jud Suceava, Dumbrăveni, jud. Vrancea, Vișeu de Jos, jud Maramureș, Șura Mică, jud Sibiu, și Apahida, jud. Cluj.

În cadrul evenimentelor, 42 de persoane au beneficiat de testarea presiunii exercitate în poziția așezat cu ajutorul BodiTrak, un sistem computerizat unic în România. Evaluările au fost făcute de echipe formate dintr-un kinetoterapeut și un tehnician de scaune rulante, iar pe baza rezultatelor au fost făcute ajustări ale scaunelor rulante și ale pernelor, pentru ca acestea să asigure o poziție corectă. De asemenea, în cadrul evenimentelor, au fost donate 32 de perne pentru reducerea presiunii.

Toți cei 55 de participanți au primit informații despre dezvoltarea abilităților de viață independentă și au participat la sesiuni practice de manevrare a scaunului rulant pentru depășirea obstacolelor, urcarea și coborârea rampelor și a treptelor asistat sau independent, în funcție de abilități.

Pe lângă serviciile oferite, utilizatorii de scaune rulante prezenți la Caravană au primit pachete cu instrumente utile pentru o viață independentă, precum truse de scule pentru reglaje ale scaunelor rulante, creme de protecție a pielii, mănuși pentru antrenarea scaunului rulant și altele.

Sfaturile, echipamentele și serviciile oferite de echipele Motivation contribuie la prevenirea complicațiilor medicale și menținerea unui stil de viață activ și sănătos pentru participanți.

Vieți schimbate în bine

Iuliana C. a participat la Caravana pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor găzduită la Dumbrăveni, jud. Vrancea, în luna iunie. Are 21 de ani și a devenit utilizatoare de scaun rulant în urmă cu 2 ani, când a fost lovită de un tir. Are un copil și este motivată să devină cât mai independentă pentru a-i fi aproape și în continuare. Planurile ei de viață independentă au fost îngreunate de problemele pe care le-a avut cu escarele. Din cauza unui scaun rulant nepotrivit și a lipsei de informații cu privire la prevenirea acestor complicații medicale, s-a luptat luni întregi să le vindece.

Cu toate acestea, se temea în continuare de apariția unei alte escare. La Caravană, Iuliana a beneficiat de testarea presiunii în poziția așezat folosind sistemul BodiTrak și, pe baza rezultatelor, echipa Motivation i-a oferit o pernă de reducerea presiunii potrivită. Aceasta reduce riscul de apariție a escarelor și îi asigură o poziție corectă în scaunul rulant. Acum Iuliana poate să fie mai activă.

Adrian P. a fost și el prezent la Caravana pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor persoanelor în scaune rulante, în cadrul evenimentului găzduit la Apahida, jud. Cluj, pe 3 octombrie. Este o persoană activă, șofează, lucrează și petrece multe ore pe zi în scaunul lui rulant. De aceea, pentru el este important să aibă o pernă care să îi asigure confort și, în același timp, să contribuie la reducerea presiunii și prevenirea escarelor. Rezultatele testelor făcute cu BodiTrak au arătat că perna pe care o folosea nu era una eficientă, așa că echipa prezentă la Caravană i-a pregătit o altă pernă, potrivită pentru nevoile lui. Aceasta îl ajută să se mențină activ și scade riscul de apariție a escarelor – complicație medicală pe care Adrian a mai avut-o în trecut.

 

Proiectul „Caravane pentru evaluarea sănătății și prevenirea escarelor persoanelor în scaune rulante” este derulat de Fundația Motivation România în perioada ianuarie-decembrie 2019, cu sprijinul financiar al Societății CONPET S.A

Mai multe informații despre serviciile Motivation pentru persoane cu dizabilități locomotorii pot fi obținute prin apel gratuit la Telefonul utilizatorului de scaun rulant – 0800 030 762, de luni până vineri, în intervalul 09.00 – 16.00.

 

 

Call Now Button