Despre incluziune, în școlile din Țara Făgărașului

Despre incluziune, în școlile din Țara Făgărașului

Săptămâna aceasta, pe 4 și 5 aprilie, ne-am dat întâlnire cu elevi de la Colegiul Național „Doamna Stanca” Făgăraș și Școala Gimnazială Sâmbăta de Sus, pentru care am organizat trei seminare pe teme de incluziune. Am avut alături de noi 81 de elevi din clasele a treia și a cincea, cărora le-am povestit despre diversitate, incluziune, abilitățile persoanelor cu dizabilități și sport adaptat. 

Copiii au pus întrebări, au fost curioși să afle mai multe despre adaptările care le permit persoanelor cu dizabilități să ducă o viață firească și au ascultat povești de succes ale unora dintre participanții la programele Motivation. Am povestit și despre exemple de bună practică în comunicarea și interacțiunea cu persoane cu dizabilități. Un alt moment interesant a fost acela în care micuții au avut ocazia să afle mai multe despre parcursul colegului nostru, Ciprian Lupu, primul pilot auto utilizator de scaun rulant din România. Pe finalul seminarelor, am organizat ștafete în scaun rulant – o joacă interesantă pentru copii și constructivă. Astfel, au înțeles mai bine ce presupune manevrarea unui echipament de mobilitate, evitarea obstacolelor și menținerea direcției.

Seminarele despre incluziune au avut loc ca urmare a participării #TeamMotivation la ediția din 2022 a Bikeathon Țara Făgărașului,  în proiectul nostru Punem în mișcare Roțile Schimbării în școlile din Țara Făgărașului. De asemenea, activitățile au fost posibile prin proiectul Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant, derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România.

Evenimentele de acest tip contribuie la crearea unui mediu școlar incluziv pentru elevii cu și fără dizabilități, prin creşterea gradului de conştientizare cu privire la problematica persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea unui climat şcolar bazat pe acceptare, toleranta, incluziune şi respect. 

Le suntem recunoscători cadrelor didactice de la Colegiul Național „Doamna Stanca” Făgăraș și Școala Gimnazială Sâmbăta de Sus, precum și partenerilor de la Fundația Comunitară Țara Făgărașului pentru sprijinul în organizarea acestor seminare.

Prin proiectul Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant ne propunem să sprijinim persoanele cu dizabilități în promovarea drepturilor și abilităților acestora. Astfel, creăm premisele creșterii gradului de incluziune, la nivel de comunitate. Proiectul este implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Foto articol: Flavius Croitoriu

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button