Fundația Motivation România pune la dispoziția persoanelor cu leziune medulară un serviciu de mentorat, prin care utilizatorilor de scaune rulante li se oferă consiliere și sprijin individual la distanță.
Mentorii, cei care oferă îndrumare, sunt ei înșiși utilizatori de scaune rulante, voluntari ai Fundației Motivation România, care au un stil de viață activ și sunt dispuși să împărtășească din experiența lor pentru a-i sprijini pe alții să depășească bariere. Ei țin legătura prin telefon cu utilizatori de scaune rulante care au nevoie de îndrumare ca să devină activi. Activitatea mentorilor completeazaserviciile de instruire pentru viata independenta oferite de echipele regionale Motivation și instructorii de recuperare activă.
Povestea lui A.
Printre cele 50 de persoane care au primit îndrumare de la un mentor Motivation în anul 2019 se numără și A. El are 25 de ani și este din judetul Suceava. A avut un accident prin cădere de la înălțime în aprilie 2019 și de aceea folosește un scaun rulant. Leziunea medulară îi afectează mobilitatea și sensibilitatea la nivelul trunchiului și la nivelul membrelor inferioare.
Pentru el, întâlnirea cu Motivation a reprezentat un moment esential , astfel incat la mai puțin de un an de la accident, reușește să se deplaseze singur și să aibă grijă de el. Vărul lui A. este cel care ne-a pus în legătură cu el. A urmat o vizită la domiciliu făcută de colegii de la echipa Motivation din Neamț, care i-au prescris un scaun rulant potrivit și i-au povestit mai multe despre programele noastre – inclusiv despre programul de mentorat, în care l-au invitat să se înscrie.
”La început, când m-am întâlnit cu D. și mi-a spus că scaunul meu rulant nu e potrivit și că e neapărat nevoie să port o pernă, nu am prea fost de acord. Mi s-a părut ciudat că e primul care-mi face recomandarea asta, după ce fusesem deja în spital și la recuperare, și nimeni nu mi-a atras atenția asupra pernei. Mai văzusem eu câteva persoane cu pernă, dar m-am gândit că o țin pentru confort, pentru că simt, nu ca mine care am și sensibilitatea afectată. Apoi, mi-a explicat mai multe despre escare, despre măsurători și am înțeles mai clar la ce se referă când vorbește de scaun rulant potrivit și de importanța pernei.”
La primele interacțiuni cu echipa regională Motivation, A. era în plin proces de gestionare a complicațiilor medicale legate de management-ul urinar. Sfaturile primite de la mentor și întâlnirile cu echipa, în care a exersat cateterizarea cu ajutorul unui manechin didactic, l-au făcut să prindă încredere în el și, folosindu-se de exemplul mentorului și al colegilor de la echipa din Neamț, a depășit problemele care-l îngrijorau. A renunțat la sonda fixă și este independent acum și din punct de vedere al managementului urinar, iar un rol important în tot parcursul lui l-au avut discuțiile cu mentorul.
”Programul de mentorat mi-a plăcut pentru că a fost bazat pe dialog și că au fost luate deciziile prin colaborare. La început, când am aflat de program, mă așteptam să fie ceva de genul: mentorul îmi zice ce să fac și eu pun în practică, iar el mă sună să verifice. Nu mi-ar fi plăcut așa. Toate discuțiile au fost utile, dar pentru mine cele mai importante au fost sfaturile legate de managementul urinar și intestinal. (..) M-a mai ajutat mult și să vorbesc cu Ali (n.r. mentorul) despre drepturile persoanelor cu dizabilități, despre care nu știam nimic – inclusiv legat de acte, ce documente îți trebuie, cum să le depui ș.a. Înainte de mentorat, aveam multe întrebări, dar nu aveam de unde să obțin răspunsurile. Mai scriam pe niște forumuri, dar nu primeam răspuns lămuritor. Din discuțiile cu Ali am aflat ce mă interesa.”
După ce a depășit provocările legate de managementul urinar și intestinal și a deprins lucruri de bază legate de autoîngrijire, cu ajutorul mentorului și al echipei regionale Motivation din Neamț, A. a participat la un stagiu de recuperare activă cu durata de două săptămâni, în Ilfov. Aici și-a perfecționat tehnicile de manevrare a scaunului rulant și a completat informațiile pe care le avea, astfel încât are premisele unei vieți active și independente și planuri de viitor – de exemplu, să conducă o mașină adaptată și să găsească un loc de muncă.
Fundația Motivation România, prin programul de recuperare activă, promovează puterea exemplului personal dat de instructorii de viață independentă și de mentorii voluntari. Experiența acestora și tehnicile testate de ei le dau oamenilor aflați la începutul parcursului spre o viață activă încredere să încerce, să aplice, să meargă mai departe.
”M-a încurajat foarte mult și mi-a dat multe exemple care m-au ajutat. De exemplu, mi-a zis de oameni care, deși au avut accidente, făceau sport, aveau copii și toate acestea mi-au ridicat moralul foarte mult. În plus, entuziasmul pe care îl avea el de fiecare data cand îi povesteam că am reușit câte ceva, folosindu-mă de sfaturile lui, era molipsitor și mă motiva să încerc și mai mult – și pentru mine, și ca să nu-l dezamăgesc. Îi sunt recunoscător pentru toate sfaturile și pentru răbdarea lui.” (A. despre interacțiunea cu mentorul lui)
Despre programul de mentorat Motivation
Intervenția timpurie în cazul persoanelor cu leziune medulară este esențială pentru prevenirea complicațiilor medicale și pentru ca acestea să dobândească abilități care să le permită să aibă un stil de viață activ, cât mai curând după accident, astfel încât să-și ducă planurile mai departe și să nu se plafoneze.
Programul de mentorat a debutat în anul 2018 și este inspirat din modelul oferit de organizația BackUp Trust din Marea Britanie. În anul 2019, 50 de persoane au beneficiat de serviciul de mentorat și au primit sfaturi de la 10 mentori voluntari. Rezultatele sesiunilor de mentorat se văd în activitatea zilnică a persoanelor care au participat. Acestea au dobândit mai multă încredere în forțele proprii și au avut curajul să încerce lucruri noi de care au nevoie în viața de zi cu zi. Temele discutate sunt diverse, în funcție de nevoile și interesele celor care aplică la programul de mentorat și pot include îndrumare pentru prevenirea și gestionarea complicațiilor medicale, accesarea drepturilor, sport în scaun rulant, conducerea unei mașini adaptate, sfaturi legate de gestionarea unor etape emoționale sau a relației cu partenerul/a sau cu prietenii etc. Mentorii sunt aleși de echipa Motivation, în funcție de experiența lor de viață și de compatibilitatea cu nevoile/interesele celor care aplică.
Rămâi activ! Aplică la programul de mentorat!
Dacă știi pe cineva care a avut un accident și folosește un scaun rulant, spune-i să intre în legătură cu Motivation, ca să continue să se bucure de viață.
- Aplică la programul de mentorat! Sună la Telefonul Utilizatorului de Scaun Rulant 0800.030.762 și spune-ne că vrei să te înscrii în program. Te vom contacta să aflăm mai multe informații și, în funcție de interesele tale și de mentorii disponibili, stabilim următorii pași.
- Descarcă aplicația MotiActiv și citește articolele despre viață activă, transmise săptămânal. Aplicația este compatibilă Android și poate fi descărcată gratuit din Google Play.
”Le recomand altor persoane cu leziune medulară să se înscrie în programul de mentorat pentru ca au ce învăța și pot primi răspunsuri corecte și concrete la întrebările pe care le au. Chiar dacă poate întrebările diferă de la persoană la persoană și leziunea diferă de la om la om, cu dialog pot afla ce îi interesează de la mentorul potrivit.” (A., 25 de ani, leziune medulară după cădere de la înălțime)
Foto: Bogdan Dincă, Tabără pentru mentori la Văratec, 2019