Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România – rezultatele proiectului

Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități din România – rezultatele proiectului

Fundaţia Motivation România anunță încheierea proiectului ”Mobilitate și Viață Independentă pentru tinerii cu dizabilități locomotorii din România”. Proiectul a fost derulat în perioada 20 ianuarie 2015 –  31 ianuarie 2017 de Fundația Motivation România, în parteneriat cu Fundaţia Special Oympics din România, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea finanțării a fost de 1.927.297,4 lei.

Scopul proiectului a fost să contribuie la incluziunea socială şi economică a tinerilor cu dizabilități locomotorii și intelectuale cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, prin crearea unui sistem de servicii integrate. Acestea au inclus evaluarea nevoilor și intervenție personalizată prin instruire pentru viață independentă, activități sportive, informare și consiliere privind accesarea serviciilor dedicate persoanelor cu dizabilități. Proiectul s-a adresat în special tinerilor din zone rurale, sărace sau izolate, cu acces redus la servicii de sănătate, educaţie și angajare.

În cadrul proiectului, 484 de tineri cu dizabilități locomotorii și intelectuale, provenind din localități rurale, sărace sau izolate au participat la activitățile proiectului și au primit vizite la domiciliu de la lucrătorii de sprijin. Dintre aceștia, 179 sunt fete, iar 65 sunt persoane de etnie romă.

Caravana Mobilității, atelierul mobil de scaune rulante creat în cadrul proiectului, s-a oprit în 14 localități rurale din țară. Specialiștii noștri au oferit evaluare și prescriere de scaune rulante, evaluări și recomandări kientoterapeutice și medicale, instruire pentru viață independentă, scaune rulante noi și reparații pentru echipamentele de mobilitate vechi.

În total, în cadrul proiectului au fost donate 195 de echipamente de mobilitate, iar utilizatorii și însoțitorii au primit instruire cu privire la utilizarea acestora. De asemenea, au fost organizate 39 de sesiuni de instruire pentru viață independentă și sport în județele Vâlcea, Neamț și Ilfov, la care au participat 162 de utilizatori de scaune rulante, care au învățat să depășească obstacole asociate dizabilității și au dezvoltat abilități de viață independentă, sub îndrumarea kinetoterapeuților și a instructorilor de viață independentă, ei înșiși utilizatori de scaune rulante.

7 tabere sportive atât pentru utilizatori de scaune rulante, cât și pentru tineri cu dizabilități intelectuale, au avut loc în perioada de implementare a proiectului. Participanții au avut ocazia să exerseze, adesea în premieră, sporturi adaptate precum tir cu arcul, baschet, badminton, bocce, atletism.

50 de tineri cu dizabilități, participanți la activitățile proiectului, au avut parte și de consiliere la distanță, cu ajutorul tabletelor pe care le-au primit. Lor le-au fost oferite, astfel, informații esențiale privind accesarea serviciilor de care au nevoie, drepturile pe care le au și prevenirea unor complicații asociate dizabilității.

Mai multe informații despre activitățile organizate în cadrul proiectului pot fi accesate pe site, urmând link-ul https://motivation.ro/programe-si-proiecte/recuperare/mobilitate-si-viata-independenta-pentru-tinerii-cu-dizabilitati-din-romania/noutati/.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Erika Garnier, la numărul de telefon 0748 229 784 sau la e-mail e.garnier@motivation.ro.
Mai multe informaţii despre Programul RO10-CORAI puteţi afla prin accesarea următoarelor site-uri: www.eeagrants.org şi www.granturi-corai.ro.
***

Fundația Motivation Romania este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele și serviciile oferite sunt create pentru a îmbunătăți calitatea vieții beneficiarilor noștri și pentru a asigura prezența lor activă în societate, cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferim acoperă o gama largă de nevoi, de la echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, mediere pentru integrarea pe piața muncii și consultanță în accesibilizarea locuințelor și a clădirilor de interes public. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru un număr de peste 18.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Call Now Button