Persoanele utilizatoare de scaune rulante participă la cursuri de advocacy organizate de Fundația Motivation România la nivel național, în cadrul cărora sunt discutate teme ce țin de drepturile persoanelor cu dizabilități, despre legislația privind accesul la educație și la angajare sau despre accesibilitate și accesul la echipamente medicale și asistive.
Cursurile organizate în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant” implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, sunt susținute integral online, pe platforma Zoom, pentru a proteja sănătatea tuturor participanților, în contextul pandemiei.
„Cursurile ne dau șansa de a ajunge în comunitățile din România în care persoanele cu mobilitate redusă nu au acces facil la informații despre drepturile pe care le au și modalitățile prin care le pot accesa. Este foarte important pentru noi să încurajăm oamenii să lupte ei înșiși pentru drepturile ce li se cuvin, pentru că doar așa atragem atenția asupra nevoilor reale ale persoanelor cu dizabilități în activitățile lor curente. Odată sesizate problemele de un număr cât mai mare de persoane, șansele ca acestea să își găsească rezolvare cresc. Prin resursele pe care le punem la dispoziție participanților, sperăm ca procesul de auto-reprezentare să devină mai ușor de aplicat”, a declarat Mirela Cîrlan, coordonator advocacy și sprijin beneficiari, în cadrul Fundației Motivation România.
Cursurile de advocacy au fost create astfel încât participanții să-și dezvolte abilitățile de a influența politicile publice locale și centrale, de a sesiza încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități și a solicita aplicarea legii precum și pentru inițierea participanților în folosirea aplicațiilor mobile MotiActiv și Panoul de Bord. Prin intermediul acestora, utilizatorii de scaune rulante vor avea acces la informații ce vizează menținerea sănătății, echipamente de mobilitate, aspecte emoționale și sexualitate, accesibilitate, stil de viață și vor putea face propuneri și sesizări pentru accesarea drepturilor.
Primul curs pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost susținut în luna martie, iar alte două au fost organizate în luna aprilie. La acestea au participat, în total, 32 participanți. În luna mai vor fi organizate alte trei cursuri la care sunt așteptate 21 de persoane.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.
***
Despre Programul Active Citizens Fund România
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Despre Fundația Motivation România
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 25.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.
Despre Asociația Segoia
Asociația Segoia este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 2017, preocupată de dezvoltarea societății civile, promovarea valorilor democratice, guvernării deschise și implicării cetățenești cu ajutorul tehnologiei. Mai multe informații pe: https://segoia.ro.