Povestea lui George

Povestea lui George

În urmă cu 22 de ani George a avut un accident, în urma unui plonjon în apa Siretului. Având o leziune medulară și fiind diagnosticat cu tetraplegie la numai 19 ani, a trecut inițial printr-o perioadă critică, în care a stat față în față cu afectările corpului și limitările de activitate, de o parte și cu frica de a fi dependent permanent de altcineva, pe de altă parte. Apoi, a început să facă recuperare, ceea ce l-a ajutat să aibă din ce în ce mai multă încredere că se poate adapta noii realități.

George conduce o mașină adaptată, deși, la început nu credea că va reuși, având în vedere că avea mobilitatea grav afectată la nivelul mâinilor.

Cu ajutorul oamenilor de la Fundația Motivation, a redobândit din ce în ce mai multe abilități de viață independentă: „încet-încet am început să mă îmbrac singur, să mă încalț. Poate pentru altcineva ar părea lucruri normale, ușoare, dar pentru mine era foarte greu. Toți colegii din jurul meu îmi spuneau să cred în mine și o să reușesc. La început, nu am crezut, însă, cu timpul, după câteva săptămâni, ajutat de ei, am reușit. Începeam programul pe la 8, însă eu mă trezeam la 5, ca să am timp să mă spăl, să mă îmbrac. Foarte greu mi s-a părut la început – am căzut, îmi luam doar un ciorap în loc de doi, dar reușeam, după trei ore, să fiu pregătit de începutul unei noi zile.”

George se transferă cu ușurință, pentru a testa, alături de colegul lui, sistemul BodiTrak, care identifică zonele expuse escarelor. La începutul parcursului său în scaun rulant, îi era dificil să se transfere în mod independent în și din scaunul rulant.

După o vreme, a fost întrebat de Fundație dacă vrea să facă parte din echipa permanentă Motivation România. A continuat să participe la stagiile de pregătire de viață independentă, unde vin oameni din toată țara care trăiesc în scaun rulant, și a devenit instructor de recuperare activă pentru viață independentă. „La rândul meu, am format și eu noi colegi, așa cum și alții m-au format pe mine și asta a fost o mare bucurie.”

Alături de Nelu, o persoană experimentată în manevrarea unui scaun rulant, George se bucură de o ieșire în parc și testează împreună handbike-ul Batec – o soluție pentru mobilitate crescută în scaunul rulant.

Din 2010, George este parte a echipei din Galați a Fundației Motivation, unde a fost unul dintre primii angajați. La început, a avut rol de instructor de recuperare activă, iar apoi a devenit coordonatorul echipei locale. Este căsătorit cu Andreea, care este, de asemenea, parte din echipă.

George îi face o vizită lui Mircea, unul dintre participanții la proiectele Motivation. Din programul lui George fac parte vizitele la domiciliul persoanelor care au nevoie de scaune rulante, cărora le recomandă echipamente potrivite și le împărtășește din experiența lui, pentru a-i ghida spre o viață activă.

**
Mai jos, câteva imagini care îl surprind pe George într-o zi obișnuită, alături de echipa Motivation din Galați.

***
Povestea lui George a fost documentată în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”. Proiectul este implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta are drept scop sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin îmbunătățirea mobilității și sănătății utilizatorilor de scaune rulante.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite accesând link-ul https://motivation.ro/abilitatile-si-drepturile-conteaza/.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Text: Bogdan Dincă, Erika Garnier
Fotografii: Bogdan Dincă

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button