MotiActiv, aplicația pentru un stil de viață activ în scaun rulant

MotiActiv, aplicația pentru un stil de viață activ în scaun rulant

Fundația Motivation România anunță dezvoltarea unor noi caracteristici ale aplicației mobile MotiActiv, dedicată persoanelor care folosesc scaune rulante, familiilor acestora și profesioniștilor din domeniul dizabilității. Aplicația MotiActiv, dezvoltată inițial în limba română pentru sistemul de operare Android, este disponibilă acum în varianta iOS și în limba maghiară, ceea ce o face accesibilă pentru un număr mai mare de persoane care au nevoie de îndrumare pentru un stil de viață activ și sănătos în scaun rulant.

De asemenea, MotiActiv a fost conectată cu Panoul de Bord, o aplicație mobilă dezvoltată de Asociația Segoia, prin care pot fi depuse sesizări privind încălcarea drepturilor persoanelor cu și fără dizabilități, rapid și de la distanță.

Fundația Motivation România contribuie la construirea unei societăți incluzive, în care abilitățile să conteze mai mult decât dizabilitatea, iar utilizatorii de scaune rulante să își poată îndeplini rolurile – acasă, la serviciu, în comunitate. Prin conectarea celor două aplicații – MotiActiv și Panoul de Bord, lucrurile devin mai simple. În aplicația Panoul de Bord, în care a fost inclusă și o secțiune dedicată dizabilității și incluziunii, există modele de sesizări, care se completează cu descrierea situației, coordonate GPS și fotografii, unde e cazul, iar mesajul ajunge la autoritățile responsabile”, a declarat Erika Garnier, coordonator al serviciilor dedicate utilizatorilor de scaune rulante în cadrul Fundației Motivation România.

Aplicația MotiActiv a fost lansată în 2019 și își propune să vină în întâmpinarea nevoii de informare a persoanelor utilizatoare de scaune rulante și a familiilor acestora, să contribuie la prevenirea complicațiilor medicale și să faciliteze parcursul spre o viață independentă. MotiActiv este un instrument util care oferă sprijin de la distanță, atât în contextul pandemiei, cât și în etapa de intervenție timpurie pentru persoanele care ajung să folosească scaune rulante ca urmare a unor accidente.

MotiActiv poate fi descărcată gratuit din Google Play și App Store. Utilizatorii au posibilitatea să intre în legătură cu echipele Motivation direct din aplicație, prin apelarea gratuită a numărului utilizatorului de scaun rulant 0800.030.762, disponibil de luni până vineri, în intervalul 09.00 -16.00. În plus, pot seta notificări pentru consumul de apă și schimbarea poziției în scaunul rulant – acțiuni simple și eficiente în prevenirea unor complicații medicale.

Varianta iOS a aplicației MotiActiv, conectarea cu Panoul de Bord și includerea opțiunii de selectare a limbii maghiare au fost dezvoltate în proiectul „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”. În cadrul aceluiași proiect, Motivation a publicat un ghid despre drepturile persoanelor utilizatoare de scaune rulante, accesibil gratuit, în format electronic, pe site-ul www.motivation.ro. De asemenea, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, pe 3 decembrie, au fost publicate portrete ale unor persoane active și independente, cum este Dana (https://motivation.ro/blog/povestea-danei-viata-in-scaun-rulant-e-normala/). Acestea au fost documentate în cadrul proiectului, pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la abilitățile persoanelor cu dizabilități și stimularea incluziunii.

Proiectul „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant” este derulat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar  Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta are drept scop sprijinirea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin îmbunătățirea mobilității și sănătății utilizatorilor de scaune rulante.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite accesând link-ul https://motivation.ro/abilitatile-si-drepturile-conteaza/.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

 

***

Despre Programul Active Citizens Fund România  
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.                    
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre Fundația Motivation România        
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 27.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Despre Asociația Segoia
Asociația Segoia este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 2017, preocupată de dezvoltarea societății civile, promovarea valorilor democratice, guvernării deschise și implicării cetățenești cu ajutorul tehnologiei. Mai multe informații pe https://segoia.ro.

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button