Servicii de mobilitate și sănătate pentru utilizatorii de scaune rulante din țară

Servicii de mobilitate și sănătate pentru utilizatorii de scaune rulante din țară

Peste 60 de persoane cu dizabilități au participat la caravana de mobilitate și sănătate în scaun rulant organizată de Fundația Motivation România într-o primă etapă, în 7 județe din țară: Ilfov, Neamț, Iași, Galați, Buzău, Satu Mare și Timiș.

Pentru luna august sunt planificate alte 5 evenimente în județele Prahova, Oradea, Cluj, Argeș și Sibiu. În luna septembrie vor avea loc ultimele 3 evenimente din cadrul caravanei din acest an, în județele Constanța, Mehedinți și Brașov.

La aceste evenimente participanții au acces la servicii inovative și la echipamente de mobilitate și asistive performante pentru a contribui la îmbunătățirea sănătății acestora și a-i încuraja să redevină persoane active și independente.

Unul dintre sistemele inovative prezentate utilizatorilor de scaune rulante în cadrul caravanei este sistemul BodiTrak. Acesta permite identificarea zonelor de pe suprafața pielii predispuse riscului de apariție a escarelor din cauza unui echipament de mobilitate nepotrivit. Pe baza acestei evaluări, scaunul rulant și perna pot fi ajustate conform nevoilor individuale ale utilizatorului, prevenind astfel apariția acestor răni grave. În România, Fundația Motivation este singura organizație care folosește acest sistem de evaluare bazat pe tehnologie de ultimă generație.

În cadrul acestor evenimente are loc și o instruire practică cu privire la tehnica corectă a cateterizării intermitente, cu ajutorul unui manechin. Această tehnică este utilă pentru prevenirea infecțiilor urinare.

Caravana de mobilitate și sănătate în scaun rulant prezintă participanților și aspecte ce țin de accesibilitate și mobilitate, de drepturi ale persoanelor cu dizabilități și accesarea lor, de instrumente utile în autoreprezentare și angajare. Astfel de instrumente sunt cele două aplicații mobile gratuite, MotiActiv și Panoul de Bord, precum și Ghidul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități utilizatoare de scaune rulante.

Caravana de mobilitate și sănătate în scaun rulant are loc în cadrul proiectului „Advocacy pentru accesul în comunitate al utilizatorilor de scaun rulant”, implementat de Fundația Motivation România în parteneriat cu Asociația Segoia, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

 ***

Despre Programul Active Citizens Fund România          
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene.  
Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre Fundația Motivation România
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 25.800 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Despre Asociația Segoia    
Asociația Segoia este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 2017,  preocupată de dezvoltarea societății civile, promovarea valorilor democratice, guvernării deschise și implicării cetățenești cu ajutorul tehnologiei. Mai multe informații pe: https://segoia.ro.

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button