Vieți schimbate în bine: Andrei

Vieți schimbate în bine: Andrei

Andrei, prietenul nostru din Galați, are 9 ani și folosește un scaun rulant pentru că are distrofie musculară. Mama lui îi este sprijin în toate activitățile. În plus, ea spun că prietenii, rudele, cadrele didactice și terapeuții care lucrează cu Andrei, toți au un rol important în viața lui.

Mama lui Andrei a aflat despre Motivation în urmă cu 6 ani de la doctorița de recuperare a fiului său, cand a îndrumat-o spre echipa noastră pentru un scaun rulant adaptat vârstei și nevoilor fiului său. Lui Andrei i-a fost recomandat atunci un scaun rulant adaptat nevoilor sale, achiziționat de familie, însă odată cu trecerea timpului, pe măsură ce băiatul a crescut și nevoile lui s-au schimbat, înlocuirea echipamentului de mobilitate a devenit necesară.

Mama lui Andrei își amintește cu drag de întâlnirea cu echipa Motivation și descrie momentul ca fiind  „genial”: Am gasit o echipă competentă, implicată și flexibilă, potrivită pentru a ne susține. Datorit interesului manifestat de echipa Motivation Galați, am reușit de fiecare dată să dau formă viziunii pe care am avut-o în procesul de susținere a fiului meu. Serviciile au cuprins atât informații privind postura corectă și prevenirea eventualelor pericole, cât și consiliere pentru adaptarea spațiului de lucru pentru ușurarea activităților zilnice.

După reevaluare, colegii noștri i-au oferit lui Andrei un scaun rulant ușor, cu antrenare manuală, de tip Panthera. Andrei a mai primit de la echipa noastră o pernă potrivită pentru reducerea presiunii și un scaun de baie, echipamente care-l ajută zi de zi.

Întrebată care sunt dificultățile pe care le-a avut în absența unui scaun rulant potrivit, mama lui Andrei ne-a spus că se gândește la abordarea acestor dificultăți ”ca la rezolvarea unui puzzle – eu incep cu marginile si apoi toate se integreaza mai usor. Asa privesc si experienta legată de scaunul rulant. Odată cu folosirea unui scaun rulant potrivit, a început să prindă contur și puzzle-ul vieții unei vieți mai bune pentru Andrei.

Un scenariu în care nu ar fi existat un scaun rulant adaptat în viața lui Andrei ar fi exclus activități de școlarizare atât de necesare formarii lui Andrei, ar fi limitat posibilitățile de explorare a mediului exterior, prin activități de relaxare și socializare. De asemenea, absența unui scaun rulant potrivit ar fi influențat negativ posibilitatea unui destin autonom și atingerea unui nivel optim de control al propriei vieti si al propriului parcurs.

Pe termen lung, toate detaliile legate de alegerea echipamentului potrivit fac diferența între supraviețuire și o viață de calitate. Cred ca existența scaunului rulant în viața noastră a creat un context potrivit pentru depășirea limitelor dizabilității motorii a lui Andrei, pentru împlinirea dorințelor sale, creșterea șanselor lui de integrare și plusarea posibilitatilor pentru un viitor pe care acum și-l poate alege cu mai multă ușurință. În experiența noastră de viață, scaunul rulant a însemnat și încă înseamnă ceea ce a însemnat în istorie crearea aeronavelor pentru cei care au vrut să zboare, construirea vaselor maritime  pentru cei care au vrut să exploreze mări și oceane: această lărgire a sensurilor vieții, atingerea potențialurilor de genial uman specifice fiecărui individ în forma în care vine în lume și deschiderea spre necunoscutul promițător al idealurilor noastre.

Andrei a primit un scaun rulant în programul Fondul Scaunelor Rulante, cu sprijinul Fundației Agape din Suedia, al donatorilor individuali și al companiilor care ne susțin ca să #schimbăm vieți în bine împreună. Află de aici cum te poți alătura.

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button