Ziua Internațională de Conștientizare cu privire la Leziunile Medulare

Ziua Internațională de Conștientizare cu privire la Leziunile Medulare

28 de ani de servicii gratuite oferite de Motivation pentru persoanele cu leziuni medulare

Fundația Motivation România se alătură organizațiilor din toată lumea care celebrează pe 5 septembrie Ziua Internațională de Conștientizare cu privire la Leziunile Medulare. Tema de anul acesta, anunțată de ISCoS – International Spinal Cord Society (Societatea Internațională a Măduvei Spinării) este Accesul la servicii pentru persoanele cu leziuni medulare; o viață mai puțin complicată.

Anual, mii de oameni își pierd mobilitatea ca urmare a unor accidente rutiere, de înot, petrecute la joacă, prin cădere de la înălțime sau având alte cauze. Leziunile medulare apar atunci când măduva spinării este afectată și ele implică disfuncții legate de mobilitate, sensibilitate, echilibru. Acest lucru înseamnă că persoanele cu leziuni medulare nu își mai simt corpul și nu pot să îl mai miște, sub nivelul leziunii. Unele dintre lucrurile firești devin adevărate corvoade: să se deplaseze, să se îmbrace, să se încalțe, să aibă grijă de ele.

Ioana este una dintre persoanele cu leziuni medulare care au participat la programele Motivation. Anul trecut, traversa strada pe la trecerea de pietoni, când a fost lovită de o mașină. Ea și familia ei au trecut prin clipe grele, de nesiguranță și de neputință. La 40 de ani, a fost nevoită să reînvețe să facă toate lucrurile de la început. Motivația ei au fost cei doi copii și e mulțumită că acum, la mai puțin de un an după accidentul care i-a schimbat viața, poate să facă lucruri firești. După participarea la programul Motivation, poate să pregătească micul dejun pentru copii, să se uite la un film cu ei, să le fie mamă. cel puțin la început, mi-a fost foarte greu. După șase luni petrecute în spital, urma să vin acasă și trebuia să fiu pentru copii cât mai aproape de ce eram înainte. Cel puțin la început mi-a fost foarte greu. Petreceam mai mult timp în pat și o oră-două în scaunul rulant. Acum, de când sunt la Motivation, reușesc să merg la bucătărie să fac cafeaua, fac sendvișurile pentru dimineață, pot să spăl vasele…Am reușit să trec pragul casei., își amintește Ioana.

Și pentru Cristi viața s-a schimbat într-o clipă. Era la piscină cu vărul lui, era vară și voiau să se răcorească. Nu au acordat destulă atenție adâncimii apei. Când a sărit a patra oară, fruntea lui Cristi a lovit fundul apei și nu a mai simțit nimic. Spera să îl audă cineva și să îl scoată la suprafață, pentru că nu mai putea să se miște. Avea 20 de ani.

Ioana și Cristi sunt doar două dintre cele peste 100 de persoane cu leziuni medulare din toată țara care participă gratuit, în fiecare an, la programe de recuperare activă pentru viață independentă, organizate de Motivation. Scopul este să își reia viața în mod firesc.

Echipa Motivation îi îndrumă pe participanții la programele de recuperare activă să revină la o viață firească și să își ducă planurile mai departe. Poveștile celor care vin la noi sunt diverse și surprinzătoare, așa cum sunt și oamenii care le trăiesc. Abordarea noastră se concentrează pe partea funcțională și folosește puterea exemplului personal. Instructorii de viață independentă, ei înșiși utilizatori de scaune rulante, alături de kinetoterapeuți, asistenți sociali, tehnicieni de scaune rulante, îi ghidează pe participanți să își descopere abilitățile și să le folosească în fiecare zi. Sesiunile informative aduc în prim plan teme precum prevenirea complicațiilor medicale, accesarea drepturilor, depășirea problemelor emoționale, sexualitate. Sesiunile practice vizează deprinderea de abilități de viață independentă – de la tehnici de manevrare a scaunului rulant, precum depășirea pragurilor, urcarea și coborârea rampelor, coborârea treptelor în scaun rulant, până la îmbărcat, autoîngrijire și autogospodărire. Prin programele noastre schimbăm vieți în bine, încurajăm oamenii să se regăsească și să își ducă viețile mai departe.”  Erika Garnier, coordonator program de recuperare activă

Așa cum reiese din experiența participanților la programele Motivation și cum se arată în Raportul Perspective Internaționale asupra leziunilor medulare (IPSCI), publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), leziunile medulare pot avea efecte devastatoare nu doar la nivel fizic, ci și la nivel psihologic și social pentru cei care le dobândesc și, totodată, pentru familiile lor. Cu toate acestea, într-un mediu accesibil, beneficiind de servicii medicale și de viață independentă adecvate, de un echipament de mobilitate potrivit nevoilor lor, persoanele cu leziuni medulare pot să trăiască activ.

De Ziua Internațională de Conștientizare cu privire la Leziunile Medulare, ne gândim la copiii și adulții care ni s-au alăturat de-a lungul anilor și care au învățat de la noi cum să își ducă viața mai departe. Ne gândim la oameni ca Ioana și Cristi, cărora accidentele prin care au trecut le-au dat lumea peste cap, le-au zguduit încrederea și planurile de viitor. I se poate întâmpla oricui să dobândească o leziune medulară și mărturie stau poveștile celor care au participat la programele noastre, împărtășite pe canalul nostru de YouTube. Știm din experiență că serviciile potrivite pot schimba vieți în bine și vom continua să le oferim pentru persoanele cu leziuni medulare. În aceeași măsură, știm că leziunile medulare pot fi prevenite și îi îndemnăm pe toți membrii comunității să urmeze și să dea mai departe către cei dragi sfaturile descrise pe pagina dedicată de pe site.

Oricine vrea să susțină persoanele cu dizabilități care au nevoie de scaune rulante pe măsură și îndrumare ca să fie independente este invitat să facă o făcând o donație pe site, urmând link-ul https://motivation.ro/donez/.

Persoanele care au leziuni medulare pot intra în legătură cu echipa Motivation prin apel gratuit la Telefonul Utilizatorului de Scaun Rulant: 0800 030 762, de luni până vineri, în intervalul 09.00-16.00. Un alt instrument util este aplicația mobilă MotiActiv, care poate fi descărcată gratuit și care oferă sfaturi utile pentru o viață activă și sănătoasă în scaun rulant.

 

 

Despre Fundația Motivation România        
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 28.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Show Buttons
Hide Buttons
Call Now Button