Luna ”Participă!” în cadrul proiectului ”ACCES LA Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante”

Au trecut mai bine de două luni de la începerea noului an școlar 2014-2015. În această perioadă, Fundația Motivation România și Fundația Special Olympics din România, au fost alături de copiii cu dizabilități, utilizatori de scaun rulant, care frecventează cursurile școlii de masă și au organizat activități care să contribuie la o mai bună integrare a acestora.

Programul ”Participă!” are rolul de a promova incluziunea socio-educațională a copiilor cu dizabilități, de înțelegere și acceptare a dizabilității atât de către profesorii din școlile de masă cât și de către elevii participanți la program.

Manualul Profesorului ”Participă!” și Caietul Elevului ”Participă!” au fost prezentate profesorilor din două școli de masă din București după cum urmează:

  • Școala Gimnazială Nr. 119, în data de 24.10.2014, au luat parte la instruire 10 profesori diriginți și învățători.
  • Școala Gimnazială Nr. 280, în data de 13.11.2014, au luat parte la instruire 10 profesori diriginți și invățători.

Ne-am bucurat de implicarea și deschiderea profesorilor iar ca urmare a acestor activități estimăm ca aproximativ 350 de elevi vor primi, în lunile următoare, informații legate de temele abordate în manualul ”Participă!”: toleranță, respect, incluziune, nondiscriminare și voluntariat dar și despre poveștile emoționante ale tinerilor cu dizabilități din România, alții decât colegii lor de școală: Catia și Sabina Radu din Brașov, Vlad Stamate și Șerban Nicolescu din București, Ioana Ciobanu din Oradea.

În data de 27 noiembrie 2014 am organizat Seminarul ”Participă!” la Școala Gimnazială Nr. 280, pentru un număr de 37 de elevi. Aceștia au lucrat exerciții și au avut prezentări alături de colegii lor cu dizabilități fizice, beneficiari ai proiectului. După finalizarea acestei activități, în sala de sport a avut loc o demonstrație de baschet în scaun rulant la care au participat 83 de elevi. Activitatea a reprezentat o premieră pentru majoritatea participanților și cu toții au fost impresionați să vadă că, în ciuda dizabilității, persoanele utilizatoare de scaun rulant fac sport, se bucură de acest lucru și transmit energie pozitivă celor din jurul lor. Cei 10 sportivi fac parte din echipa de baschet în scaun rulant a Fundației Motivation România.

Lui Claudiu, elev în clasa a VI-a, evenimentul i s-a părut foarte grozav și amuzant iar pe sportivi îi apreciază pentru faptul că pot juca baschet chiar dacă nu pot merge și îi consideră niște luptători. Tudor, elev în clasa a VIII-a, consideră că baschetul în scaun rulant este mult mai greu și mai periculos decât baschetul normal iar sportivii depun mult efort în timpul jocului. Acesta ne-a transmis că: sincer, sunt foarte impresionat de ceea ce pot face oamenii în scaun rulant. Pentru Isabela, elevă în clasa a VI-a, baschetul în scaun rulant este mai frumos decât cel obișnuit și se bucură că există un astfel de sport care îi poate distra și bucura pe oamenii care nu pot merge.


Activitățile organizate sunt parte a proiectului ACCES la Educație, Servicii și Comunitate pentru copiii și adulții în scaune rulante, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și au rolul de a facilita integrarea școlară și socială a copiilor utilizatori de scaun rulant care frecventează învățământul de masă.

Pentru informații privind proiectul mai sus menționat, persoana de contact este Iuliana Eftimie, asistent social (tel. 0728 176 179, i.eftimie@motivation.ro/en).

Pentru informații oficiale despre granturile SEE 2009-2014 accesați www.eeagrants.org sau www.fondong.fdsc.ro.

Call Now Button