#TeamMotivation la tabăra internațională de schi adaptat

#TeamMotivation la tabăra internațională de schi adaptat

Șase dintre colegii noștri au reprezentat #TeamMotivation la tabăra de schi adaptat care a avut loc în perioada 8-14 ianuarie 2023 în Kaunertal, Austria. Roxana, Angel și Cristi, alături de Teodor, Andrei și Dragoș au avut ocazia să afle mai multe despre un sport pe care nu îl mai încercareaseă: schi adaptat. Activitățile s-au desfășurat într-un mediu accesibil și sub îndrumarea unei echipe de profesioniști. Din programul taberei au făcut parte atât adaptarea monoski-urilor, echipamente adaptate pentru schi în scaun rulant, prezentarea tehnicilor de bază pentru menținerea echilibrului și alunecarea pe zăpadă, mai întâi pe teren drept, iar apoi pe pârtii cu nivel de dificultate din ce în ce mai crescut. De-a lungul taberei, atât colegii noștri care folosesc scaune rulante, cât și colegii fără dizabilitîți care i-au însoțit au exersat tehnici pe care nu le știau și au deprins abilități noi, pe care vor să le folosească pentru a-i ghida și pe alții în parcursul spre o viață activă și pentru a-i iniția în tainele schiului adaptat.

Înainte, nu îmi plăcea iarna deloc,
dar acum parcă aș vrea să fie iarnă și zăpadă cât mai mult.

Angel își setase ca obiectiv să reușească să de deplaseze drept măcar câțiva metri, într-un monoski. Era prima dată când folosea un astfel de echipament. La final, a reușit mai mult decât credea și a plecat din tabără dornic să exerseze cât mai mult. „Am descoperit că îmi place foarte mult să schiez. După trei zile am reușit să cobor singur o pârtie destul de abruptă. E drept că primele două coborâri s-au lăsat cu câteva căzături, dar sunt pe drumul cel bun. Este un sport care te solicită destul de mult, dar cu antrenament și păstrând o condiție fizică bună, cred că am toate șansele să devin din ce în ce mai bun, pe viitor. Înainte, nu îmi plăcea iarna deloc, dar acum parcă aș vrea să fie iarnă și zăpadă cât mai mult.”, spune el.

Angel, la finalul unei lecții de schi

Libertatea de mișcare pe care ți-o dă schiatul e diferită de orice.
Am avut o mare satisfacție să schiez împreună cu Angel – amândoi egali, pe pârtie.

Theodor este kinetoterapeut și este pasionat de sport. Printre sporturile pe care le practică se numără și schiul. Cu toate astea, a plecat în tabără oarecum îngrijorat pentru că nu știa foarte multe despre varianta adaptată a acestui sport, chiar dacă își dorea să îl sprijine cât mai mult pe Angel, ca să progreseze. Iată și concluziile lui, după tabără: „Am fost uimit de nivelul crescut de abilități, în rândul participanților – erau foarte activi și pe pârtie, și în afara ei. Am învățat multe lucruri despre monoski, cum funcționează și cum poate fi adaptat nevoilor utilizatorului – un lucru foarte important, care face diferența între eșec și progres, în cele mai multe cazuri. M-am bucurat mult de reușitele lui Angel și de faptul că a putut să trăiască aceeași senzație pe care o trăiesc eu pe schiuri. Cred că libertatea de mișcare pe care ți-o dă schiatul e diferită de orice și am avut o mare satisfacție să schiez împreună cu Angel, în ultimele zile fără să îl ajut deloc, pentru că deja se descurca. Am simțit că suntem amândoi egali, pe pârtie.”

Theodor l-a însoțit pe Angel pe pârtiile pe care a exersat, în timpul taberei de schi adaptat.

M-am deconectat total de la cotidian
într-un mod în care nu am mai făcut-o până acum.

Roxana a descris tabăra de schi ca fiind cea mai tare experiență din viața ei. „M-am deconectat total de la cotidian într-un mod în care nu am mai făcut-o până acum. Pentru început am petrecut ceva vreme în regiunea de schi, pentru a înțelege tehnicile, iar în cadrul unor exerciții de siguranță am aflat despre utilizarea corectă a echipamentului. După aceea a venit timpul ca, alături de profesorul meu de schi, să pun în practică toate aceste informații de bază, pe un versant deosebit de provocator pentru mine. M-am deprins destul de repede și mi-am îmbunătățit tehnica. Există câteva coborâri care mi-au rămas în minte, din multele pe care le-am experimentat în aceste zile datorită peisajelor superbe, a zăpezii perfecte și a oamenilor absolut minunați cu care plecasem la drum. Deși m-a solicitat la maximum acest sport extrem, aș repeta această experiență oricând.”

Roxana, după câteva coborâri pe pârtie, cu monoski-ul

Este un sport solicitant fizic, te scoate din zona de confort,
dar îți oferă o foarte mare satisfacție.

Alex Cristi a practicat mai multe sporturi, de când folosește un scaun rulant. Cu toate acestea, experiența la schi a fost o noutate pentru el. „Este un sport solicitant fizic, te scoate din zona de confort, dar îți oferă o foarte mare satisfacție: ești doar tu și monoski-ul și totul depinde de tine. Am plecat de acasă cu gandul să reușesc să stau în monoski și să reușesc să mă deplasez câțiva metri singur. După prima zi de tabără am fost foarte încrezător, pentru că am reușit ce mi-am propus. Totuși, mai am multe de învățat și cu siguranță voi exersa,  pentru că îmi place și îmi dă o foarte mare satisfacție.”

Alex Cristi, pe finalul taberei de schi

Am învațat tehnici prin care putem să-i ajutăm, la nevoie,
pe colegii noștri care practică schi adaptat.

Andrei este kinetoterapeut și practică diferite sporturi, atât pe cont propriu, cât și în activitatea de zi cu zi, în lucrul cu persoane cu diferite tipuri de dizabilități. „În tabără, am întâlnit oameni care fac schi adaptat de peste 40 de ani și am vazut că se pot descurca singuri pe pârtii, fără niciun ajutor. Am încercat și eu să văd cum e în monoski și pare la fel de greu ca prima oară când am pus schiurile în picioare. Înaintea taberei, credeam ca o fie mult mai greu pentru colegii mei, dar au învățat mult mai repede datorită dorinței mari pe care au avut-o și curiozității lor de a încerca o nouă aventură. Odată cu ei, am învațat și noi tehnici prin care putem să-i ajutăm, la nevoie: cum să-i ridicăm atunci când cad, cum să-i susținem să-și mențină echilibrul la coborârea pe partie, cum să se prindă de teleschi, ca să poată urca, cum să urce și să coboare dintr-un telescaun.”

Andrei a vrut să simtă pe pielea lui cum e să schiezi cu un monoski

Dragoș a făcut parte și el din echipa care a reprezentat MOtivation la tabăra de schi adaptat. A fost la numeroase activități dedicate persoanelor cu dizabilități, de-a lungul anilor. Totuși, a fost impresionat de determinarea zecilor de participanți la tabăra sportivă și de progresul colegilor noștri.

Dragoș, însoțind-o pe Roxana, la tabăra de schi

Tabăra de schi adaptat a fost organizată de prietenii de la Österreichischer Behindertensportverband – Asociația Austriacă a Sportului pentru Persoane cu Dizabilități și Alois Praschberger, Rolltechnik & Sport GmbH. Aceasta a fost a treia ediție a evenimentului la care au participat reprezentanți ai Fundației Motivation România. Pentru Motivation, a reprezentat încă o ocazie de a contribui la incluziune și de a echipa persoanele cu dizabilități cu instruirea, tehnicile și abilitățile necesare pentru a avea o viață activă și a-și pune în practică visurile.

Call Now Button